Türkiye’nin gıda ihracatında pestisit ve salmonella alarmı!

Türkiye’den Danimarka’ya İhraç Edilen Ürünlerde Pestisit ve Salmonella Alarmı

Avrupa Birliği’nin Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’den Danimarka’ya gönderilen üzüm yapraklarında pestisit ve kabuklu susam tohumlarında ise salmonella tespit edildi.

RASFF raporuna göre, üzüm yapraklarındaki pestisit kalıntıları kanserojen etkilere sahip olabilirken, salmonella ise ciddi mide-bağırsak rahatsızlıklarına yol açabiliyor.

“İçeride ve Dışarıda Güven Sarsılıyor”

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası (GıdaMO) Yönetim Kurulu Üyesi İ. Uğur Toprak, gıda ihracatındaki bu sorunların denetim eksikliklerinden kaynaklandığını belirtti. Toprak, “Gıda ihracatı, ülkemiz için önemli bir gelir kaynağı. Ancak, bu tür skandallar hem uluslararası itibarımızı hem de iç piyasada tüketici güvenini sarsıyor,” dedi ve pestisitlerin çevresel zararları ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.

Toprak ayrıca, geri dönen ürünlerin şeffaflıkla ele alınması gerektiğini ve iç piyasaya sunulmadan önce detaylı analizlerden geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, ihracatta daha sıkı kontrollerin ve tarladan sofraya gıda güvenliğinin sağlanması için ziraat mühendisleri ve gıda teknologlarının rolünün artırılması gerektiğini ifade etti.

En Çok Bildirim Yapan Ülke: Türkiye

RASFF’nin 2023 raporuna göre, Türkiye meyve ve sebzelerde pestisit kalıntısı kaynaklı bildirimlerde dört yıl üst üste en fazla bildirim yapan ülke oldu. Yapılan 168 bildirimin yarısından fazlası sınırda reddedilerek iade edildi.

Related Posts

Uzmanlar sağlıklı kişilerin estetik amaçlı bilinçsizce kullanımına karşı uyardı: Reçetesiz zayıflama iğneleri tehlike saçıyor

Diyabetle mücadele ve diyete dirençli obezite tedavisinde kullanılmak üzere reçete edilmesi gereken ve halk arasında zayıflama iğnesi olarak bilinen diyabet iğnelerinin kontrolsüz kullanımı büyük bir sağlık riski oluşturuyor. Uzman diyetisyen Özge Bayraktar, zayıflama iğnelerinin olumsuz etkilerini Cumhuriyet’e anlattı.

Seramik kupaki çatlaktan sızıyor! Kahve keyfi zehir olmasın, en iyi çözüm kalemlik

Porselen veya seramik ürünlerde gözle görülür çatlaklar fark ettiğinizde, bu eşyaları gıda ile temas ettirmekten kaçınmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Çatlak kupalar, tabaklar ya da kaseler, nostaljik değerleri nedeniyle evlerimizde sıklıkla kullanılmaya devam ediyor. Ancak bu tür ürünlerin gıdalarla teması çok riskli. İşte detaylar.

“İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasına 6 haftada yaklaşık 5 milyon kişi katıldı

Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde hayata geçirilen “İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasının ilk 6 haftasında, 4 milyon 923 bin 302 kişinin boy ve kilo ölçümlerinin yapıldığını bildirdi. Ölçümler sonucunda, 2 milyon 985 bin 25 kişinin vücut kitle indeksinin, normal kilo aralığının üzerinde olduğu tespit edildi

Muayenehane Hekimleri Hakkında Önemli Duyuru

Muayenehane hekimlerine önemli duyuru! Türk Tabipler Birliği, muayenehanesi olan hekimlere getirilen özel hastane kısıtlamasının hukuki olmadığını savundu. 

Yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riski

Okulların kapanmasıyla birlikte çocukların açık alanlarda geçirdiği sürede artış yaşandığını belirten çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskine dikkati çekerek aileleri uyardı. Demir, “Çocuklar çok hareketli. Düşme ve çarpma sonrası morarma, şişlik ya da hareket kısıtlılığı varsa mutlaka doktora başvurulmalı” dedi.

Et saklarken yaptığınız 5 büyük hata

Kırmızı etin yanlış saklanması, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Uzman diyetisyen Serap Güzel, etin nasıl saklanması gerektiğini, etin dondurulma ve çözdürülme süreçlerini açıklıyor.