ABD Başkanı Donald Trump Göçmenlere Karşı Yasada Geri Adım Attı
ABD Başkanı Donald Trump, göçmenlere karşı mücadelede 227 yıl önce imzalanmış bir yasayı kullanarak sert önlemler almıştı. Ancak, 18. yüzyıla dayanan bu yasaya dayanarak göçmenleri sınır dışı etme girişimi, ABD Anayasa Mahkemesi tarafından engellendi.
DÜNYA SAVAŞLARINDA KULLANILAN UNUTULMUŞ YASA
Trump, Mart ayında Venezuela kökenli Tren de Aragua çetesine mensup olduğu iddia edilen kişileri de içeren 238 kişiyi sınır dışı etti ve El Salvador’daki CECOT hapishanesine gönderdi. Bunun için 1798 tarihli Yabancı Düşmanlar Yasası’nı kullandı. Bu yasa, yalnızca ABD ile savaş halinde olunduğunda ya da ülkeye yönelik açık bir saldırı tehdidi olduğunda uygulanabiliyor.
Yasa, 1798’de Fransa ile olası bir savaş durumu için yazılmış olup, tarihinde sadece üç kez uygulanmıştır: 1812 Savaşı, Birinci Dünya Savaşı ve İkinci Dünya Savaşı’nda. Ancak günümüzde ABD ile Venezuela arasında herhangi bir savaş durumu bulunmamaktadır. Trump ise sınır dışı edilen kişileri “ABD’ye karşı düşmanca eylemlerde bulunan yabancı terör örgütü üyeleri” olarak tanımlayarak bu yasayı harekete geçirmiştir.
MAHKEME KARARI İLE GERİ ADIM
Mart ayında sınır dışı edilen göçmenlerin uçuşu, federal yargıçın kararına rağmen gerçekleşmişti. Ancak daha sonra ortaya çıkan bilgiler, sınır dışı edilen bazı kişilerin suçsuz olduğunu ve yanlışlıkla El Salvador’daki aşırı kalabalık hapishaneye gönderildiğini gösterdi.
Trump yönetiminin durdurma kararını kaldırmak istemesi, Anayasa Mahkemesi tarafından 7’ye karşı 2 oyla reddedildi. Mahkeme, bu durumda sınır dışı edilen kişilere yalnızca 24 saat önce bilgi verildiğini ve yasal haklarının nasıl kullanılacağı konusunda bilgi alamadıklarını belirtti.
Trump, mahkemenin kararını sosyal medyada eleştirdi ve yargının suçluların, uyuşturucu satıcılarının ve çete üyelerinin sınır dışı edilemeyeceğini öne sürdü. Ancak Anayasa Mahkemesi, ülkenin yasal süreçlerine saygı duyulmasını ve hukukun üstünlüğünün korunmasını sağlamak için kararını sürdürdü.