Mersin’de Karadut Üretimi Artıyor: İhracat Fırsatları

TÜRKİYE’nin en önemli çilek üretim merkezlerinden biri olan Mersin’in Silifke ilçesinde, ‘alternatif ürün’ olarak ekimine başlanan karadutlar, kilosu 120 liradan Dubai’ye ihraç ediliyor.

İlçede yaklaşık 250 dönümlük alanda üretilen ve ocak ayından itibaren hasadı yapılan karadut, ağırlıklı olarak Dubai’ye ihraç ediliyor. Bahçede kilosu 120 liradan satılan karadut, üreticinin de yüzünü güldürüyor. Arkum Mahallesi’nde örtü altı karadut üreticiliği yapan Halise Sarıcalık, bu yıl sıcak hava koşullarının etkisiyle yüksek verim elde ettikleri karadutun yüzleri güldürdüğünü söyledi.

‘TAMAMEN DOĞAL VE İLAÇSIZ’

Ziraat mühendisi ve üretici Duygu Yücel ise karadutun yetiştirilmesinin oldukça kolay olduğunu belirterek, “2024-2025 sezonumuz ocak ayında başladı. Hasadını yaptığımız karadutlarımız tamamen doğal ve ilaçsız. Dalından koparıp gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Bu nedenle tüketicilerimize güvenle sunuyoruz” dedi.

YILLIK 600 TON REKOLTE

Silifke Ziraat Odası Başkanı Kemal Gezer de 20 bin dönüm ekim alanıyla Türkiye’nin en önemli çilek üretim merkezi olan ilçede alternatif ürün olarak yaklaşık 250 dönüm alanda karadut üretildiğini, yıllık 600 ton rekolte elde ettiklerini söyledi. Ürünlerin yüzde 70’inin ihraç edildiğini, kalan kısmının da iç piyasaya sürüldüğünü belirten Gezer, “Dubai ve Irak’tan çok talep var. Alternatif ürün olarak yetiştirilen karadut fiyatıyla üreticiyi memnun ediyor” diye konuştu.

Related Posts

Vergi beyanname süresi uzatılacak mı? TOBB açıkladı, bakanlığa iletildi

TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Hisarcıklıoğlu, “2024 yılı Kurumlar Vergisi beyanname süresinin uzatılması talebini Hazine ve Maliye Bakanlığına ilettik” açıklamasını yaptı.

Karbon ayak izini 9 yıldır dengeliyor

Anadolu Hayat Emeklilik’in her yıl ortaya çıkan emisyonlarını yenilenebilir enerji projelerine destek vererek dengelediği açıklandı.

CHP’li Kış’tan Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’e sert eleştiri: ‘Bu çöküşe ortak olmuştur’

Türkiye ekonomisindeki son gelişmeler ciddi endişelere yol açıyor. CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, imalat sanayindeki düşüş ve yüksek borç yüküne dikkat çekerek, hükümeti eleştirdi. Kış, ekonomik durumu eleştirerek, ‘İş dünyası batıyor, yatırımcı kaçıyor, siz koltuk peşindesiniz’ dedi.

Fethi Gürer: ‘Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından biri de üretim planlaması’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından biri de üretim planlaması. Çiftçilerin üretim tercihlerine baktığımızda, yüzde 74’ü alıştığı ürünü, yüzde 30’u ise satışı hızlı olan ürünü ekiyor. Yüzde 30’u da daha iyi kazanacağını düşündüğü ürünün ekimine yöneliyor. Su sorunu ve olası riskleri dikkate alan ise sınırlı üretici var” dedi.

Deprem sonrası şirketlerde yeni dönem: Ofise dönüş mü, uzaktan çalışma mı?

İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından birçok şirket çalışma modellerini gözden geçirmeye başladı. Uzaktan çalışmaya geçen firmalar artarken, uzmanlar çalışan güvenliği ve psikolojik destek çağrısında bulunuyor.

Elektrik dağıtım şirketleri yeni yatırım dönemine hazırlanıyor

Elektrik dağıtım sektöründe 2026-2030 yıllarını kapsayacak 5 yıllık tarife dönemi hazırlıkları hız kazanırken şirketler reel yatırım teklifiyle sürece girmek için çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir