Her şey bitti sıra onlara geldi: Düğün salonları, kuaför ve restoranlar dikkat! Borçlu çıkabilirsiniz

Halka Açık İşletmelerde Müzik Yayını Yapan İşletmeler Telif Hakkı Ödemek Zorunda

Türkiye’de artık düğün salonları, kuaförler, mağazalar ve restoranlar gibi halka açık işletmelerde müzik yayını yapılırken telif hakkı ödenmesi zorunlu hale geldi. Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Recep Ergül, bu konuda yapılan düzenleme hakkında bilgi verdi.

Ergül, 1951’de kabul edilen Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 74 yıldır yürürlükte olduğunu ve MESAM’ın müzik eser sahiplerinin telif haklarını koruma görevini üstlendiğini belirtti. Düğün salonları, kuaförler ve güzellik merkezleri gibi işletmelerin de artık telif ödemesi gerektiğini vurgulayan Ergül, MESAM olarak telif toplama ve hakları savunma konusunda faaliyet gösterdiklerini söyledi.

Kapsam Genişliyor

Ergül, halka açık ticari işletmelerde müzik yayınının telif hakkı ödemesini zorunlu kıldıklarını belirterek, bu kuralların 1951’den beri kanunen korunduğunu ifade etti. Ayrıca, işletmelerin belirli bir ücret ödemek zorunda olduklarını da ekledi.

Kanunun ihlali durumunda ise 1 ile 5 yıl arasında hapis cezası öngörüldüğünü belirten Ergül, telif gelirlerinin sanatçılara adil bir şekilde dağıtılmasına önem verdiklerini kaydetti.

Hapis Cezası Mevcut

Ergül, müzik eserlerinden elde edilen gelirlerin sanatçılara ve müzik eser sahiplerine nasıl dağıtıldığı hakkında da bilgi verdi. Telif gelirlerinin, sanatçıların haklarını korumak amacıyla toplandığını ve önemli isimler olan Neşet Ertaş ve Aşık Mahsuni Şerif gibi sanatçılara ödendiğini açıkladı.

“Düğün salonlarının öznesi müziktir, dolayısıyla ödeyecekleri telif bedeli daha yüksek olacaktır. Ancak müzik çalmayan bir kuaför dükkanından telif talep etmiyoruz” diyen Ergül, telif gelirlerinin adaletli bir şekilde dağıtılacağını vurguladı.

Ergül, düğün salonlarının temelde müzikle ilişkilendirildiği ve bu nedenle telif ücretlerinin diğer işletmelere göre farklı olabileceğini belirtti. MESAM olarak telif gelirlerini adil bir şekilde dağıtacaklarını sözlerine ekledi.

Related Posts

Borsa İstanbul’da bu hafta en çok yükselen ve en çok düşen beş hisse

Borsa İstanbul’da bu hafta en çok yükselen ve en çok düşen beş hisse

ABD-Çin görüşmesi New York’a fayda etmedi

Avrupa borsaları, ABD ile Çin arasında küresel ticaret gerilimlerinin azalabileceğine dair iyimserlikle haftanın son işlem gününü yükselişle tamamladı. Gösterge endeks Stoxx Europe 600, yüzde 0,44 artarak 537,96 puana çıktı. Bölge borsalarında da …

Fed yetkilisinden kritik tarife uyarısı

Fed Guvernörü Michael Barr, tarifelerin yüksek enflasyon ve işsizlik yaratabileceği uyarısında bulundu.

Bayram ikramiyesi 2025: Emeklilere ödeme tarihi belli oldu mu? İşte beklenen ödeme takvimi

2025 Kurban Bayramı emekli ikramiyesi için geri sayım başladı. Bu yıl 4 bin TL’ye yükseltilen bayram ikramiyesi, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri başta olmak üzere birçok hak sahibinin hesabına yatırılacak. Ödemelerin 26 Mayıs – 4 Haziran tarihleri arasında yapılması bekleniyor. İşte tüm detaylar…

Kruvaziyer turizmin rotası Kuşadası

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 4 ayda limanlara uğrak yapan kruvaziyer gemi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,4 artışla 169’a, kruvaziyer yolcu sayısının ise yüzde 52,3 artışla 205 bin 758 yolcuya yükseldiğini bildirdi. Bakan Uraloğlu, “Kuşadası limanı 75 bin 499 yolcu ve 67 kruvaziyer gemi ile en fazla yolcu ve geminin uğrak yaptığı liman oldu.” dedi

Otellerde doluluk pandemi sonrasının en düşüğünde

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, mart ayında otellerin doluluk oranı yüzde 26,79’a gerileyerek pandemi sonrası en düşük seviyeyi gördü. Geceleme sayısı da geçen yıla göre düşerken, ziyaretçilerin kalış süresi kısaldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir