Gece uykuda başlayan sessiz tehlike: Hastalığınızın ilk sinyali olabilir!

Parkinson Hastalığının Ön Belirtisi Olabilir: Huzursuz Bacak Sendromu

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Aylin Yaman, Parkinson hastalığı öncesinde huzursuz bacak sendromunun görülebileceğini belirtti. Bu sendromun sadece Parkinson’un bir belirtisi olmadığını, aynı zamanda demir eksikliği, kronik böbrek yetmezliği ve sinir hasarına bağlı olarak da ortaya çıkabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Yaman, özellikle Parkinson riski taşıyan bireylerde bu belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Genç Yaşlarda da Görülebilir

Parkinson’un hareket sistemi bozukluklarına neden olan kronik bir nörolojik hastalık olduğunu aktaran Doç. Dr. Yaman, genellikle 60 yaş sonrasında ortaya çıksa da genç yaşlarda da görülebileceğini belirtti. Hastalığın 65 yaşından önce gelişen vakaların yaklaşık yüzde 5 ila 10’unu oluşturduğunu söyleyen Yaman, genç yaş Parkinson’u olan kişilerde huzursuz bacak sendromu yaşayanlarda detaylı tetkikler yapılmasının önerildiğini belirtti.

Gece Uykusuzluğu İlk Sinyal Olabilir

Huzursuz bacak sendromunun geceleri uykuya dalma zorluğuna neden olduğuna dikkat çeken Yaman, bu durumun yanı sıra koku alma duyusunda azalma, depresyon, kabızlık ve kas, eklem ağrılarının da Parkinson’un erken belirtileri arasında olduğunu belirtti. Hastalığın klasik belirtilerinin ilerleyen dönemlerde ortaya çıktığını vurgulayan Yaman, erken dönemdeki bu işaretlerin hastalığın erken teşhisi için önemli olduğunu ifade etti.

Erken Teşhis Hayat Kalitesini Yükseltiyor

Çevresel faktörlerin Parkinson hastalığının oluşumunda etkili olabileceğini belirten Doç. Dr. Yaman, pestisitlere, ağır metallere ve hava kirliliğine maruz kalmanın hastalığa yol açabileceğini söyledi. Ayrıca kafa travmalarının da risk faktörlerinden biri olduğunu vurgulayan Yaman, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, sigara ve alkol kullanmamak gibi faktörlerin korunmada önemli olduğunu belirtti.

Parkinson hastalığının erken teşhisinin tedavi sürecinde büyük avantaj sağladığını belirten Doç. Dr. Aylin Yaman, hareketlerde yavaşlama, titreme, dengesizlik gibi belirtilerin yanı sıra huzursuz bacak sendromu, koku kaybı, depresyon gibi erken belirtilerin göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade etti. Erken teşhisin hastalığın ilerlemesini yavaşlattığını ve yaşam kalitesini artırdığını belirtti.

Related Posts

Seramik kupaki çatlaktan sızıyor! Kahve keyfi zehir olmasın, en iyi çözüm kalemlik

Porselen veya seramik ürünlerde gözle görülür çatlaklar fark ettiğinizde, bu eşyaları gıda ile temas ettirmekten kaçınmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Çatlak kupalar, tabaklar ya da kaseler, nostaljik değerleri nedeniyle evlerimizde sıklıkla kullanılmaya devam ediyor. Ancak bu tür ürünlerin gıdalarla teması çok riskli. İşte detaylar.

“İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasına 6 haftada yaklaşık 5 milyon kişi katıldı

Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde hayata geçirilen “İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasının ilk 6 haftasında, 4 milyon 923 bin 302 kişinin boy ve kilo ölçümlerinin yapıldığını bildirdi. Ölçümler sonucunda, 2 milyon 985 bin 25 kişinin vücut kitle indeksinin, normal kilo aralığının üzerinde olduğu tespit edildi

Muayenehane Hekimleri Hakkında Önemli Duyuru

Muayenehane hekimlerine önemli duyuru! Türk Tabipler Birliği, muayenehanesi olan hekimlere getirilen özel hastane kısıtlamasının hukuki olmadığını savundu. 

Yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riski

Okulların kapanmasıyla birlikte çocukların açık alanlarda geçirdiği sürede artış yaşandığını belirten çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskine dikkati çekerek aileleri uyardı. Demir, “Çocuklar çok hareketli. Düşme ve çarpma sonrası morarma, şişlik ya da hareket kısıtlılığı varsa mutlaka doktora başvurulmalı” dedi.

Et saklarken yaptığınız 5 büyük hata

Kırmızı etin yanlış saklanması, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Uzman diyetisyen Serap Güzel, etin nasıl saklanması gerektiğini, etin dondurulma ve çözdürülme süreçlerini açıklıyor.

Dermatolojik onay almayan ıslak mendiller cilt sağlığını tehlikeye atıyor

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Nuri Kalaycı, son yıllarda kullanımı artan ıslak mendilin doğru seçilmesi gerektiğini söyledi.Doç. Dr.Kalaycı:”Bu tarz ürünler cilt bariyerini bozarak kuruluk ve bazen hasara yol açabiliyor. İçeriğinde bulunan bu maddelere karşı kişinin hassasiyeti var ise buna bağlı olarak cilt üzerinde alerjik kontakt dermatit dediğimiz tablonun ortaya çıkmasına sebep olabiliyor”açıklamasında bulundu.