İskenderun Körfezi’nde Meydana Gelen Doğal Olay Hakkında Açıklama Yapıldı
Son günlerde İskenderun Körfezi’nin Denizciler, Karaağaç-Arsuz kıyı hattında beyaz ve kahverengi köpüklerin oluştuğu gözlemlendi. Bu durum vatandaşları tedirgin ederken, İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi’nden bilim insanları konuya el attı.
İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nebil Yücel ve Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ece Kılıç’ın liderliğinde gerçekleştirilen incelemede, kıyılardaki oluşumların endişeye neden olduğu belirtilerek, uzman ekipler tarafından incelendiği açıklandı.
“Doğal Bir Fenomen: Fitoplankton Patlaması”
Prof. Dr. Nebil Yücel, yaptığı açıklamada, gözlemlenen kahverengi tabaka ve köpüğün bilimsel olarak “fitoplankton patlaması” olarak adlandırılan, tamamen doğal bir olayın sonucu olduğunu belirtti.
Yücel, “Fitoplanktonlar, denizel ortamda fotosentez yaparak oksijen üretir ve karbondioksiti absorbe eder. Çevresel faktörlerin etkisiyle bu organizmalar hızla çoğalabilir. Son günlerde deniz suyu sıcaklığında 2 derecelik bir artış yaşandı.” şeklinde konuştu.
“Müsilajla Karıştırılmamalı”
Oluşan köpük ve kahverengi tabakanın, ölen fitoplankton hücrelerinin su yüzeyine çıkması sonucunda meydana geldiğini vurgulayan Yücel, “Bu organizmalar toksik değildir ve halk sağlığını tehdit etmez. Müsilaj gibi zararlı bir madde değildir. Doğal olarak sona erecek bir süreçtir ve müdahale gerektirmez.” dedi.
Prof. Dr. Nebil Yücel, Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorunuyla İskenderun Körfezi’ndeki oluşumun karıştırılmaması gerektiğini belirterek, “İskenderun Körfezi’ndeki durum, Marmara Denizi’ndeki gibi çevresel bir felaket değildir. Ancak düşük akıntılı bölgelerde biyolojik birikime neden olabilir.” açıklamasında bulundu.