Uzmanından yaz aylarında gebelere ‘sıvı tüketimi’ uyarısı

Hamilelikte Sıcak Hava Uyarısı

Etimesgut Şehit Sait Ertürk Devlet Hastanesi’nde görev yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Uzm. Dr. Göktuğ Alakuş, hamilelik sürecinde sıcak havalarda anne ve bebek sağlığını etkileyen önemli hususlardan bahsetti.

Uzm. Dr. Alakuş, yaptığı açıklamada, “Gebelerimiz özellikle sıcak havalarda çeşitli sorunlarla karşılaşabiliyorlar. Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor ve bu durum doğal olarak gebelerde ısı artışına, dehidratasyona ve buna bağlı olarak halsizlik, baş dönmesi, bulantı, kusma gibi erken doğum riski taşıyan belirtilere sebep olabiliyor. Bu nedenle gebelere günlük 2,5-3 litre su içmelerini öneriyoruz. Ayrıca, özellikle 11.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmamalarını tavsiye ediyoruz. Dışarı çıkmaları gerektiğinde ise pamuklu ve açık renkli giysiler tercih etmelerini, şapka kullanmalarını ve yüksek faktörlü güneş kremleri sürmelerini öneriyoruz” şeklinde konuştu.

‘Yaz Sıcağı Anneler İçin Riskli Olabilir’

Alakuş, elektrolit kaybını önlemek için ayran veya soda tüketilmesini önerirken, “Aşırı şekerli, tuzlu ve baharatlı gıdalardan kaçınılması gerektiğini belirtmek isterim. Hastalarımıza sindirimi kolay, lif oranı yüksek gıdalar tüketmelerini tavsiye ediyoruz. Sıvı kaybı anne ve bebeği olumsuz etkileyebilir, bebekte hızlı kalp atışı ve erken doğum riski oluşturabilir. Bu nedenle, yaz sıcağı aslında anneler için bir kabusa dönüşebilir. Basit önlemler alarak bu riski minimize etmek mümkündür. Halsizlik, baş dönmesi, mide bulantısı veya bebeğin hareketlerinde azalma gibi belirtiler gözlenirse mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır. Gebelerin, kendilerinin ve bebeklerinin sağlığını öncelikli tutarak dikkatli olmaları önemlidir” ifadelerini kullandı.

Related Posts

TTB’den kenevir kullanımıyla ilgili uyarı: Yasa teklifi gözden geçirilmeli

Türk Tabipleri Birliği (TTB), TBMM’de görüşülen “Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kapsamında gündeme gelen kenevir maddesiyle ilgili açıklama yaptı. TTB, kenevirin tıbbi kullanım dışındaki alanlarda serbestleştirilmesinin halk sağlığı açısından risk taşıdığı uyarısında bulunarak, düzenlemenin tekliften çıkarılması gerektiğini belirtti.

Yaz sıcaklarında doğal gençlik kaynağı: Deniz suyu! Cilt bariyerini güçlendiriyor

Yaz aylarında hem serinleyip hem de gençleşmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Asel Seda Bal, deniz suyunun cilt yaşlanmasını geciktiren ve cilt bariyerini güçlendiren doğal etkilerini anlattı.

Uzmanlar sağlıklı kişilerin estetik amaçlı bilinçsizce kullanımına karşı uyardı: Reçetesiz zayıflama iğneleri tehlike saçıyor

Diyabetle mücadele ve diyete dirençli obezite tedavisinde kullanılmak üzere reçete edilmesi gereken ve halk arasında zayıflama iğnesi olarak bilinen diyabet iğnelerinin kontrolsüz kullanımı büyük bir sağlık riski oluşturuyor. Uzman diyetisyen Özge Bayraktar, zayıflama iğnelerinin olumsuz etkilerini Cumhuriyet’e anlattı.

Seramik kupaki çatlaktan sızıyor! Kahve keyfi zehir olmasın, en iyi çözüm kalemlik

Porselen veya seramik ürünlerde gözle görülür çatlaklar fark ettiğinizde, bu eşyaları gıda ile temas ettirmekten kaçınmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Çatlak kupalar, tabaklar ya da kaseler, nostaljik değerleri nedeniyle evlerimizde sıklıkla kullanılmaya devam ediyor. Ancak bu tür ürünlerin gıdalarla teması çok riskli. İşte detaylar.

“İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasına 6 haftada yaklaşık 5 milyon kişi katıldı

Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde hayata geçirilen “İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasının ilk 6 haftasında, 4 milyon 923 bin 302 kişinin boy ve kilo ölçümlerinin yapıldığını bildirdi. Ölçümler sonucunda, 2 milyon 985 bin 25 kişinin vücut kitle indeksinin, normal kilo aralığının üzerinde olduğu tespit edildi

Muayenehane Hekimleri Hakkında Önemli Duyuru

Muayenehane hekimlerine önemli duyuru! Türk Tabipler Birliği, muayenehanesi olan hekimlere getirilen özel hastane kısıtlamasının hukuki olmadığını savundu.