Eksozom kök hücre nedir?

Eksozom Kök Hücre Nedir?

İstanbul (İGFA) – Eksozomlar, vücudumuzda hücrelerimizin salgıladığı lipit yapıda zarla çevrili, genetik bilgiler, büyüme faktörleri ve proteinleri taşıyan 30-150 nanometre çapında çok küçük keseciklerdir. Boyutları hücrenin 1/1000’ine denk gelmektedir.

Eksozomlar, hücreler arası iletişimi sağlarlar ve yakın ve uzak hücreler arasında hücre içi bilgilerin önemli düzenleyicileri olan molekülleri taşırlar. Aynı zamanda rejeneratif tıp alanında hücre yenilenmesi ve tamiri için yüksek potansiyele sahiptirler.

Eksozom Kök Hücre Ne İşe Yarar?

Eksozom kök hücrenin ana işlevi, hücreler arası iletişimi iyileştirmek için uyarılara verilen cevapları ve sinyal moleküllerini serbest bırakmaktır. Bu moleküller arasında genetik bilgiler, proteinler ve reseptörler bulunur. Hücre davranışını değiştirerek hücre çoğalması ve doku yenilenmesinde rol oynarlar. Aynı zamanda inflamatuar proteinleri baskılayarak anti-inflamatuar etki gösterirler.

Mezenkimal kök hücrelerden elde edilen eksozomların, hastalık veya yaralanma sonucu hasar görmüş dokularda apoptozu azalttığı gösterilmiştir. Ayrıca doku yenilenmesini destekleyerek yara izlerini azaltır ve normal dokuya daha yakın bir iyileşme sağlar.

Eksozom Kök Hücre Tedavisi Ne Zaman Etki Eder?

Eksozom kök hücre tedavisi uygulamasından sonra ilk 24 saat cilde baskı veya sıvı uygulanmamalıdır. İlk 24 saat sonrasında ılık duş alınabilir. 72 saat boyunca makyaj ve kozmetik ürünler kullanılmamalıdır. Estetik işlemler ise en az 3 hafta sonra gerçekleştirilmelidir.

Enjeksiyondan hemen sonra etkiler görülmeye başlar. Allogenik fibroblastlar hedef bölgeye yerleşip elastin ve kollajen üretmeye başlar, cildin diriliği 4-6 hafta sonra tam olarak görülür. Alloblast uygulaması, kendi dokusundan yapılan Fibrocell’e göre sonuçları daha hızlı gösterir çünkü Alloblast kullanılan dokular daha genç, sağlıklı ve dinamiktir.

Related Posts

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Bill Gates, servetinin yüzde 99’unu Gates Vakfı’na bağışlıyor

ABD’de Microsoft’un kurucu ortağı milyarder iş insanı Bill Gates, kişisel servetinin yüzde 99’unu sağlık ve eğitim alanında çalışmalar yürüten Gates Vakfı’na bağışlayacağını açıkladı.

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Avrupa ve Asya tehlikede! Ölümcül mantar hastalığı küresel ısınma ile yayılıyor

Yeni yapılan bir araştırmaya göre, sıcak iklime sahip bölgelerde yaygın olan ölümcül bir mantar hastalığının küresel ısınma nedeniyle daha geniş alanlara yayılma ihtimali bulunuyor.

Micro Brow Implant Nedir? 

Micro Brow Implant son günlerde diş estetiği alanında en çok merak edilen konuların başında geliyor. Uzmanlar, Micro Bros Implant hakkında merak edilen sorulara yanıt verdi. 

‘Çağımızın hastalığı’ hemoroid: Nasıl önleriz, nasıl başa çıkarız?

Basur ve mayasıl adıyla da bilinen hemoroid, dünya genelinde çok sayıda kişiyi etkileyen ve ciddi rahatsızlık verebilen bir hastalık. Ancak uzmanlar hem hastalıktan kaçınmak hem de tedavi etmek için yaşam biçiminde kalıcı değişiklikler yapılması gerektiğini söylüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir