Eksozom kök hücre nedir?

Eksozom Kök Hücre Nedir?

İstanbul (İGFA) – Eksozomlar, vücudumuzda hücrelerimizin salgıladığı lipit yapıda zarla çevrili, genetik bilgiler, büyüme faktörleri ve proteinleri taşıyan 30-150 nanometre çapında çok küçük keseciklerdir. Boyutları hücrenin 1/1000’ine denk gelmektedir.

Eksozomlar, hücreler arası iletişimi sağlarlar ve yakın ve uzak hücreler arasında hücre içi bilgilerin önemli düzenleyicileri olan molekülleri taşırlar. Aynı zamanda rejeneratif tıp alanında hücre yenilenmesi ve tamiri için yüksek potansiyele sahiptirler.

Eksozom Kök Hücre Ne İşe Yarar?

Eksozom kök hücrenin ana işlevi, hücreler arası iletişimi iyileştirmek için uyarılara verilen cevapları ve sinyal moleküllerini serbest bırakmaktır. Bu moleküller arasında genetik bilgiler, proteinler ve reseptörler bulunur. Hücre davranışını değiştirerek hücre çoğalması ve doku yenilenmesinde rol oynarlar. Aynı zamanda inflamatuar proteinleri baskılayarak anti-inflamatuar etki gösterirler.

Mezenkimal kök hücrelerden elde edilen eksozomların, hastalık veya yaralanma sonucu hasar görmüş dokularda apoptozu azalttığı gösterilmiştir. Ayrıca doku yenilenmesini destekleyerek yara izlerini azaltır ve normal dokuya daha yakın bir iyileşme sağlar.

Eksozom Kök Hücre Tedavisi Ne Zaman Etki Eder?

Eksozom kök hücre tedavisi uygulamasından sonra ilk 24 saat cilde baskı veya sıvı uygulanmamalıdır. İlk 24 saat sonrasında ılık duş alınabilir. 72 saat boyunca makyaj ve kozmetik ürünler kullanılmamalıdır. Estetik işlemler ise en az 3 hafta sonra gerçekleştirilmelidir.

Enjeksiyondan hemen sonra etkiler görülmeye başlar. Allogenik fibroblastlar hedef bölgeye yerleşip elastin ve kollajen üretmeye başlar, cildin diriliği 4-6 hafta sonra tam olarak görülür. Alloblast uygulaması, kendi dokusundan yapılan Fibrocell’e göre sonuçları daha hızlı gösterir çünkü Alloblast kullanılan dokular daha genç, sağlıklı ve dinamiktir.

Related Posts

Seramik kupaki çatlaktan sızıyor! Kahve keyfi zehir olmasın, en iyi çözüm kalemlik

Porselen veya seramik ürünlerde gözle görülür çatlaklar fark ettiğinizde, bu eşyaları gıda ile temas ettirmekten kaçınmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Çatlak kupalar, tabaklar ya da kaseler, nostaljik değerleri nedeniyle evlerimizde sıklıkla kullanılmaya devam ediyor. Ancak bu tür ürünlerin gıdalarla teması çok riskli. İşte detaylar.

“İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasına 6 haftada yaklaşık 5 milyon kişi katıldı

Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde hayata geçirilen “İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasının ilk 6 haftasında, 4 milyon 923 bin 302 kişinin boy ve kilo ölçümlerinin yapıldığını bildirdi. Ölçümler sonucunda, 2 milyon 985 bin 25 kişinin vücut kitle indeksinin, normal kilo aralığının üzerinde olduğu tespit edildi

Muayenehane Hekimleri Hakkında Önemli Duyuru

Muayenehane hekimlerine önemli duyuru! Türk Tabipler Birliği, muayenehanesi olan hekimlere getirilen özel hastane kısıtlamasının hukuki olmadığını savundu. 

Yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riski

Okulların kapanmasıyla birlikte çocukların açık alanlarda geçirdiği sürede artış yaşandığını belirten çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskine dikkati çekerek aileleri uyardı. Demir, “Çocuklar çok hareketli. Düşme ve çarpma sonrası morarma, şişlik ya da hareket kısıtlılığı varsa mutlaka doktora başvurulmalı” dedi.

Et saklarken yaptığınız 5 büyük hata

Kırmızı etin yanlış saklanması, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Uzman diyetisyen Serap Güzel, etin nasıl saklanması gerektiğini, etin dondurulma ve çözdürülme süreçlerini açıklıyor.

Dermatolojik onay almayan ıslak mendiller cilt sağlığını tehlikeye atıyor

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Nuri Kalaycı, son yıllarda kullanımı artan ıslak mendilin doğru seçilmesi gerektiğini söyledi.Doç. Dr.Kalaycı:”Bu tarz ürünler cilt bariyerini bozarak kuruluk ve bazen hasara yol açabiliyor. İçeriğinde bulunan bu maddelere karşı kişinin hassasiyeti var ise buna bağlı olarak cilt üzerinde alerjik kontakt dermatit dediğimiz tablonun ortaya çıkmasına sebep olabiliyor”açıklamasında bulundu.