Uzmanı açıkladı: Kanserden korunmanın yolları!

Türk Kanser Derneği Başkanı: Erken Teşhis Hayati Önem Taşıyor

Türk Kanser Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Duruman, Ulusal Kanser Haftası kapsamında yaptığı açıklamada, erken teşhisin önemine dikkat çekti. Duruman, dernek olarak tarama ve bakım hizmetlerinin yanı sıra “Mucizeevi” projesi ile 4 milyon kişiye hizmet verdiklerini belirtti.

Yatağa bağımlı hastalarla da ilgilenen Dernek, “Mucizeevi” adını verdikleri yerlerde psikolojik destek, diyetisyen desteği ve çocuk odaları gibi hizmetler sunduklarını vurguladı.

Duruman, kanserin normal bireylerde genellikle 12-14 yılda geliştiğini ve günlük alışkanlıkların önemli olduğunu ifade etti. Solunan hava, gıda ve uyku gibi faktörlerin sağlığımızı etkilediğini belirten Duruman, sağlıklı beslenmenin ve stresten uzak durmanın önemini vurguladı.

Derneğin kanserle ilgili bilinçlendirme seminerleri düzenlediğini dile getiren Duruman, hastaların yanı sıra hasta yakınlarının da psikolojik destek almaları gerektiğini söyledi.

Ayrıca, cilt kanseri riskinin yaz aylarında arttığına dikkat çeken Duruman, kronik stresin bağışıklık sistemini olumsuz etkilediğini ve hastalıklara zemin hazırlayabileceğini belirtti.

Kanser Riskini Azaltmaya Yardımcı Besinler

Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. İrfan Çiçin, kanserin yalnızca genetik faktörlere bağlı olmadığını, yaşam tarzı ve beslenmenin de etkili olduğunu belirtti. Omega-3 yağ asitleri, antioksidan içeriğe sahip besinler ve yeşil çay gibi ürünlerin kanser riskini azalttığına değinen Prof. Dr. Çiçin, dengeli beslenmenin önemine vurgu yaptı.

Çiçin, işlenmiş et ürünlerinin uzun vadeli tüketiminin kalın bağırsak kanseri riskini artırdığını ve aşırı şeker tüketiminin kronik hastalıkları tetikleyebileceğini aktardı.

Stres yönetimi için nefes egzersizleri, egzersiz yapma, sigara ve alkol tüketiminden kaçınma gibi önerilerde bulunan Prof. Dr. Çiçin, sağlıklı yaşamın kanser riskini azaltmada önemli olduğunu vurguladı.

Related Posts

Seramik kupaki çatlaktan sızıyor! Kahve keyfi zehir olmasın, en iyi çözüm kalemlik

Porselen veya seramik ürünlerde gözle görülür çatlaklar fark ettiğinizde, bu eşyaları gıda ile temas ettirmekten kaçınmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Çatlak kupalar, tabaklar ya da kaseler, nostaljik değerleri nedeniyle evlerimizde sıklıkla kullanılmaya devam ediyor. Ancak bu tür ürünlerin gıdalarla teması çok riskli. İşte detaylar.

“İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasına 6 haftada yaklaşık 5 milyon kişi katıldı

Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde hayata geçirilen “İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasının ilk 6 haftasında, 4 milyon 923 bin 302 kişinin boy ve kilo ölçümlerinin yapıldığını bildirdi. Ölçümler sonucunda, 2 milyon 985 bin 25 kişinin vücut kitle indeksinin, normal kilo aralığının üzerinde olduğu tespit edildi

Muayenehane Hekimleri Hakkında Önemli Duyuru

Muayenehane hekimlerine önemli duyuru! Türk Tabipler Birliği, muayenehanesi olan hekimlere getirilen özel hastane kısıtlamasının hukuki olmadığını savundu. 

Yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riski

Okulların kapanmasıyla birlikte çocukların açık alanlarda geçirdiği sürede artış yaşandığını belirten çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskine dikkati çekerek aileleri uyardı. Demir, “Çocuklar çok hareketli. Düşme ve çarpma sonrası morarma, şişlik ya da hareket kısıtlılığı varsa mutlaka doktora başvurulmalı” dedi.

Et saklarken yaptığınız 5 büyük hata

Kırmızı etin yanlış saklanması, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Uzman diyetisyen Serap Güzel, etin nasıl saklanması gerektiğini, etin dondurulma ve çözdürülme süreçlerini açıklıyor.

Dermatolojik onay almayan ıslak mendiller cilt sağlığını tehlikeye atıyor

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Nuri Kalaycı, son yıllarda kullanımı artan ıslak mendilin doğru seçilmesi gerektiğini söyledi.Doç. Dr.Kalaycı:”Bu tarz ürünler cilt bariyerini bozarak kuruluk ve bazen hasara yol açabiliyor. İçeriğinde bulunan bu maddelere karşı kişinin hassasiyeti var ise buna bağlı olarak cilt üzerinde alerjik kontakt dermatit dediğimiz tablonun ortaya çıkmasına sebep olabiliyor”açıklamasında bulundu.