Gıdalarda kaç çeşit katkı maddesi olduğunu biliyor muydunuz?

Endüstriyel gıda ürünlerinin hayatımıza girmesiyle raf ömrünü uzatıcı ya da tat, koku vs gibi özellikleri artırıcı katkı maddelerini de tüketmek durumunda kaldık. Yıllardır özellikle paketlenmiş gıdalarda kullanılan katkı maddeleri sürekli tartışma konusu oldu. Doğal ya da yapay katkı maddeleri sürekli alındığında sağlığımıza ciddi etkileri oluyor.

Gıdalarda katkı maddelerinin kullanımlarıyla ilgili olarak Gıda Kodeksi Komisyonu (CAC) tarafından önerilen ilkeler Avrupa topluluğu (EC) tarafından yayınlanan bir direktifle yürürlüğe girmiştir.

Avrupa Topluluğu Bilimsel Komitesi tarafından incelenerek, gıda katkı maddesi olarak kullanılmalarında sakınca görülmeyen maddelerine ise topluluğun onayını belirleyen E numaraları verilmiştir.

E KODUYLA KULLANILIYOR

Özellikle endüstriyel gıdalarda, katkı maddelerini tanımlamak ve herhangi bir karışıklığa yol açmamak için Avrupa Birliği’nin (EC) simgesi olarak E harfi ve üç veya 4 rakamlı sayıdan oluşan kodlar kullanılır.

8000’İN ÜZERİNDE GIDA KATKI MADDESİ VAR

Doğal veya yapay (sentetik) olsun gıda maddelerinde kullanılan ve katkı maddesi olarak tanımlanan tüm kimyasallar bu kodlama sisteminin içindedir. Türk Gıda Kodeks Yönetmeliği’nde de Avrupa Kodu olan E numaraları ile belirtilen tüm katkılar, gerek CAC gerekse EC listelerinde yer alan ve kullanımı değişik şartlarda ve değişik gıdalarda onaylanan maddelerdir. 8000’in üzerinde gıda katkı maddesi bulunmaktadır.

400 AROMA MADDESİ VAR

Türk Gıda Kodeksi yönetmeliğinde izin verilen aroma maddelerinin dışındaki katkı maddesi sayısı 400 civarındadır. E numarası alan katkı maddelerinin sayısı ise sürekli değişiklik göstermektedir. Halen kullanılmakta iken zararları ortaya çıkmış olanlar iptal edilirken yani gıdalarda kullanılmak üzere yeni katkı maddeleri de ilave edilebilmektedir. Fakat bu E kodu belirlenirken helal hassasiyeti gözetilmemektedir. Bir maddenin “E” numarasına sahip olması direkt olarak zararlı veya zararsız olduğu hakkında bilgi vermediği gibi helalliğini de işaret etmez. Ancak “E” numarası olmayanlara göre bir olumlu özellik olarak değerlendirilebilir. Bundan başka INS (The International Numbering System) veya CAS (Chemical Abstract Service) Numarası gibi daha genel numaralandırma sistemleri de vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir